Srbin odličan u trci mlađih seniora na Evropskom prvenstvu u Herningu

Rajović 12. na Starom kontinentu

Dušan Rajović, 20-godišnji reprezentativac Srbije trku mlađih seniora (do 23 godine) na Evropskom prvenstvu u Herningu završio je na 12. poziciji sa tri sekunde zaostatka (3:31,07) za šampionom Dancem Kasperom Pedersenom – vreme 3:31,04. Kroz cilj su kao srebrni i bronzani sa sekundom zaostatka prošli Benoa Kosnefroj iz Francuske odnosno Mark Hirši iz Švajcarske.
Dušanova vožnja na današnjoj trci i plasman na 12. mesto (8 u grupi od 52 vozača i ukupno 167) jesu za svaku pohvalu ako se ima u vidu i činjenica da je Srbija imala po jednog predstavnika u ovoj uzrasnoj kategoriji i kod muškaraca i kod žena. Ostale reprezentacije koje su se i domogle kruna prvaka, domaćin Danska, te Norveška, Švedska, Poljska… imale su velike ekipe i vozače koji su radili jedni za druge..
Rajović je posle trke bio svestan da je mogao više. Prvi komentar je bio:
– Sigurno da sam želeo bolje, bolji plasman. Ipak, nisam mogao sam upravo mi je manjkala pomoć. Da je tu neko još od naših vozača da pomogne, pogura. Nije lako kada vozite protiv izuzetno jakih timova koji imaju i po nekoliko takmičara. U tome je sva suština – počeo je razgovor Dušan, ne baš sto odsto zadovoljan plasmanom.
Ipak, u optimističnom tonu je nastavio o samoj trci:
– Bio sam praktično osmi u toj velikoj grupi koja je stigla na cilj. Tokom same trke imao sam solidnu poziciju. Ipak, vetar koji je duvao u grudi, malo me je odvojio od pozicije. Na kraju, četiri vozača su došla u begu što je iznenadilo vodeće jer se nisu ni osvrtali. I epilog je takav kakav je. Sigurno da je moglo bolje – iskren je izuzetno uspešan srpski reprezentativac, vozač slovenačke Adrije i Metalca iz Kraljeva.
Poruka?
– Atmosfera u našem timu je bila sjajna. Juniori, Jelena Erić, treneri Stević i Sudarić, držali smo se kao jedan. Sledi mi povratak u Srbiju na dve nedelje, kratak predah a onda i trke sa klubom Adrija Mobil – celu agendu je “izlistao” Dušan Rajović.
Pretposlednji dan Šampionata Starog kontinenta zatvorile su žene elit, nova prvakinja je Holanđanka Mariane Vos – vreme 2:51, 13. Identično vreme pobednice imala je srebrna azurina Đorđija Broncini, dok je treće mesto i stepenik za bronzu na podijumu pripao Ruskinji Olgi Zabelinskoj (+0:02)

REZULTATI MLAĐI SENIORI (DO 23)
1. Pedersen (Danska) 3:31,04, 2. Kosnefroj (Francuska), 3. Hirsi (Švajcarska) – +00;01, 4. Rikunov (Rusija), 5. Halvorsen (Norveška), 6. Jakobsen (Holandija), 7. Ćima (Italija), 8. Filipsen (Belgija), 9. Velten (Holandija), 10. Jerman (Slovenija)…12. Dušan Rajović (Srbija) – svi + 00;03

STEVIĆ: ODLIČNO JE VOZIO
Ivan Stević, član programske komisije za seniore u superlativu je pričao o Rajoviću i trci:
– Dule je odlično vozio i dosta rizikovao. Čekao je sprint. Bio je kod pada na poslednjih 500 metara, ali svi su bili iznenađeni kako je došao beg. Svakako da Dule nije mogao sam. Ali svaka čast – reči su Stevića.

REZULTATI ELIT ŽENE
1. Vos (Holandija) 2:51,13, 2. Broncini (Italija) 2:51,13, 3. Zabelinskaja (Rusija) + 0:02, 4. Furnije (Francuska), 5. Dideriksen (Danska), 6. D Ore (Belgija), 7. Vajld (Holandija), 8. Lepisto (Finska), Konfalonjeri – sve + 0:15