Još jedno veliko priznanje za srpski biciklizam

Marko Pročikević, naš Nacionalni sudija, imao je čast da na najprestižnijoj trci na svetu, čuvenom “Tour de France-u” bude u ulozi Anti-doping inspektora. Ovo predstavlja veliko priznanje kako za Marka tako i za biciklizam u Srbiji, koji polako ali sigurno dobija svoje predstavnike na svim značajnijim svetskim takmičenjima.

“Tour de France” je najveća trka u lepezi  čuvenih biciklističkih trka poput “Giro d’Italia” i španske “Vuelte”. O veličini trke i značaju koji ona zauzima u svetu najbolje govori podatak da je 198 takmičara iz 22 najbolje svetske ekipe, uz karavan trke koji je činilo 300 pratioca iz navedenih ekipa, posetio 4 zemlje, odnosno Nemačku, Belgiju, Luksemburg i naravno Francusku, a ovogodišnje, 104. izdanje ove prestižne trke podeljeno je u 21. etapu ukupne dužine od 3540 kilometara. Posebno je interesantno istaći da je na čelu Sudijskog kolegijuma od 15 članova bio Filip Marien iz Belgije, koji je u prošlosti nekoliko puta posećivao Srbiju, a jednom prilikom i održao kurs za sticanje zvanja Elit nacionalnog sudije koji je bio organizovan od strane Balkanske i Evropske biciklističke federacije, istakao je Marko Pročikević.

Učešće na “Trci oko Francuske”, uz Svetsko prvenstvo i preostale 2 najpopularnije trke na svetu, “Giro” i “Vueltu” predstavljaju krunu moje dosadašnje karijere za koju se nadam da će i u budućnosti biti obogaćena učešćima na velikim svetskim biciklističkim trkama, zaključio je Marko Pročikević.