Sutra startuje tradicionalna 57. međunarodna Trka Kroz Srbiju

Preko sto takmičara u borbi za šampionsku krunu

Odbrojavanje je završeno. Organizatori Biciklistički savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, RTS kao medijskog sponzora, gradova kroz koje prolazi karavan i glavnog sponzora žute majice Milana Panića, uveravaju da je sve spremno za 57. izdanje Trke kroz Srbiju. Kao i svih prethodnih godina vlada veliko interesovanje za ovaj jedinstveni spektakl koji će trajati od sutra, sve do nedelje 18.
juna kada će biti poznato ko će se popeti na vrh namenjen najboljem, na pobedničko postolje. A prijavljeno je blizu 150 takmičara i 16 timova sa celog Starog kontinenta.
Šta sve očekuje poslenike ovog sporta, velikog spektakla na dva točka, govorili su Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Zoran Marković, glavni i odgovorni urednik sportske redakcije RTS, dugogodišnjeg medijskog sponzora trke, te predstavnici gradova Dubravka Kovačević Subotički, predsednica opštine Pećinci, Vukosava Đapić – Atanacković, generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina
i Boško Palija, ispred sponzora i darodavca Žute majice – Milana Panića.
– Od 1963. godine Radio televizija Srbije svake godine je medijski pokrovitelj ovog takmičenja. U decenijama za nama pravili smo specijalne emisije i reportaže i na taj način i promovisali sam biciklizam, dešavanja oko i na stazi. RTS je oduvek imao izvanrednu saradnju sa organizatorima Trke kroz Srbiju. Uveren sam da će ta spona da
bude još jača. Pripremili smo četiri polusatne emisije koje će pratiti na licu mesta ceo događaj, a biće i naš sedmočlani tim koji će zajedno sa kolegama iz medija pomenutih gradova prenositi sve detaljno – istakao je Zoran Marković – urednik sportske redakcije RTS.
Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije uz zahvalnost medijima, pre svega Nacionalnom javnom servisu te gradovima domaćinima, sponzorima i prijateljima trke, o oficijelnom delu je rekao:
.- Trka kreće etapom u Požarevcu preko Velikog Gradišta i nazad u Požarevac.
Izuzetno je zahtevna etapa, pre svega doći će do izražaja sprinteri. Tri puta takmičari prolaze kroz grad što je sjajno za publiku a deonica je duga 141 kilometar. Došli su nam vozači iz Francuske, Italije, Grčke, Rumunije, Litvanije, Bosne i Hercegovine i naše četiri ekipe, Borac iz Čačka, Metalac Kraljevo, Partizan i OBK iz Beograda. Druga
etapa na relaciji Požarevac Smederevska Palanka, Topola, Mladenovac sa ciljem na Avali. Zahtevaće veliku borbu i mislim da će se tu i definisati generalni plasman. Ali kažem, sama trka je osmišljena tako da da svi imaju šanse. Nije suviše teška, da se ne izdvajaju pojedinci već da bude što veća konkurencija za pobednika – istakao je Banović.

PREMIJERA ZA PEĆINCE

Pećinci će po prvi put da budu domaćini jedne etape Trke kroz Srbiju:- Nama je izuzetno drago i čast nam je da ćemo da budemo domaćini. S obzirom da je međunarodna trka, imamo priliku da pokažemo gde smo, kakvi smo i ko smo. A imamo mnogo toga, od sportskih do kulturno umetničkih znamenitosti – rekla je Dubravka Kovačević Subotički, predsednica opštine Pećinci.

PONOSNI ZRENjANIN

Vukosava Đapić Atanacković, generalni sekretar Sportskog saveza Zrenjanina istakla je:
– Mi već decenijama sa ponosom nosimo epitet grada sporta. Verujemo da ćemo se i ovog puta pokazati i dokazati kao pravi. U proteklih nekoliko godina smo bili ponosni domaćini, velikih i domaćih i međunarodnih takmičenja. A tog 18. juna kada je cilj trke baš u našem gradu biće pravi praznik ali i sama manifestacija podstrek za dalje akcije.

ŽUTA MAJICA MILANA PANIĆA

I ove kao i svih prethodnih godina, glavni sponzor i darodavac Žute majice je Milan Panić:
– Čast mi je ali imam i dužnost da u ime Milana Panića pozdravim sve prisutne. Milan Panić već dugi niz godina aktivno podržava trku i ovog puta se uključio žutom majicom. Njegov sport iz mladosti jeste bio biciklizam, bio je višegodišnji državni reprezentativac i prvak. I dan danas je na ovaj način kroz podršku ostao u svom sportu – rekao je Boško Palija, ispred sponzora žute majice.

ANIMIRANjE PREDŠKOLACA

Mislili su organizatori iz BSS i na najmlađe:
– Zajedno sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju, za decu predškolskog uzrasta organizovali smo u svom ovim gradovima za vreme trke prezentacije kako bismo im što više približili i biciklizam, i kako treba da se ponašaju u saobraćaju. Kroz razne radionice i takmičenja želimo da ih animiramo i da i to postane tradicija kao što je i ova Trka kroz Srbiju. Takođe, sve ovo bi aktivno trebalo da startuje septembra i traje do aprila naredne godine – objasnio je Banović.

KARAVAN U ČETIRI GRADA

Trka kroz Srbiju koja broji 57. izdanje voziće se tri dana u tri etape od 16. do 18. juna..Domaćini su Požarevac, Beograd, Pećinci, Zrenjanin.
PRVA ETAPA (petak, 16. jun): Požarevac – Veliko Gradište – Požarevac (141 kilometar)
DRUGA ETAPA (subota, 17. jun): Požarevac-Smederevska Palanka-Topola, Mladenovac- Avala (147 kilometara).
TREĆA ETAPA (nedelja, 18. jun): Pećinci – Ruma-Sremska Kamenica-Novi
Sad-…Zrenjanin

EKIPE: Martiž Sport (Francuska), ČŠA Steaua Bukurešt (Rumunija), Torku Šekerspor (Turska), Felbinder Ovajo (Austrija), KK Bled miks (Slovenija), Tusnad Sajkling Tim (Rumunija), Minsk (Belorusija), Kronos Spt (Grčka), Nesebar Plovdiv (Bugarska), Mugenrejs Veloki (Mađarska), Makedonija (Mak.), Der Avijator Partizan, Metalac Kv, Borac Ča, OBK (Srbija)