Srpkinje na Svetskom kupu u Češkoj

Jovana Crnogorac i Jana Jolović voze u Novem Mestu

Srpska ekspedicija u MTB klasi seniorka i glavna uzdanica Jovana Crnogorac (25) i mlađa, 19-godišnja Jana Jolović sa Nemanjom Vajsom, članom programske komisije ispred BSS za planinski biciklizam, otputovala je na Svetski kup u Nove Mesto (Češka). Cilj je jasan, Crnogorčeva želi da nastavi uspešnu nisku koju je započela minule sedmice u Belgiji, Jolovićeva da potvrdi odličnu sezonu i uhvati se u koštac sa velikim takmičenjem.
Jovana će svoju trku da vozi u subotu, 20. maja u klasi elit (olimpijsku kros kantri) sa još 83 takmičarke koliko ih je prijavljeno. Jana dan kasnije u kategoriji mlađih seniorki (do 23) u kojoj će na start 32 devojke.
Nemanja Vajs, pre polaska u Češku rekao je:
– Ovo nam je prvi Svetski kup u 2017. godini. Mlada i talentovana Jana Jolović debituje. Svrha učešća je pre svega skupljanje iskustva za naredne godine i ulaganje u budućnost na putu za Igre u Tokiju 2020. Želja mi je da se Jana opusti a to će moći samo sa takmičenjima na najvećim trkama kako bi u narednoj godini, kada startuje borba za olimpijsku normu, bila spremna za osvajanje bodova.
Moramo da krenemo na vreme i planski, da pokušamo da izborimo dve norme. Žao mi je što su zbog privatnih obaveza Taodora Savić Popović i Milica Rakić ostale u Srbiji. Ipak, duga je sezona i biće vremena i prilike da i one učestvuju. Svakako tu je i Ivana Kostić. Tako da računam na ovih pet devojaka u borbi za ciljeve – počeo je Vajs.
O Svetskom kupu u češkoj i očekivanjima, dodao je:
– Staza je dobro poznata, pre svega Jovani, koja je pokazala u Belgiji da je u odličnoj formi. Još je drži umor od etapne trke ali trebalo bi da bude spremna do subote. Jana može dosta da napreduje uz nju i biće ovo veliko i značajno iskustvo. Odmah po završetku Kupa u Češkoj putujemo u Nemačku, u Albštad na isto takmičenje – zaključio je Vajs.

JOVANA CRNOGORAC: FORMA JE TU
Jovana Crnogorac ima već iskustva na jakim trkama. Ipak, i Češka je za nju prvi i pravi ispit na startu sezone:
– Kreće nam najbitniji deo takmičarske godine sa ovim trkama. Osećam se dobro, a to je pokazala i trka u Belgiji. Forma je tu, ali i psiha. Što se konkurencije tiče, i na ovoj trci u Češkoj i na narednoj u Nemačkoj, očekuju se najveća evropska i svetska imena. Verujem da će na obe da bude po 80 ako ne i više takmičarki – istakla je Jovana.