IN MEMORIAM

Franc Hvasti (1944.- 2023.)

U Sloveniji je u 79. godini (rođen 16. januara 1944.) preminuo legendarni biciklista, trener, selektor, čovek ogromnog autoriteta, učitelj mnogih velikih svetskih asova Franc Hvasti.
Vest o njegovoj smrti brzo je protutnjala zemljama bivše Jugoslavije, ali i Austrije, gde je radio i kao trener i selektor ali i u mnogim drugim državama u kojima je ostavio dubok trag ili kao vozač ili kao trener poznatih asova poput Bojana Ropreta, Drage Freliha, Polanca... os
Slovenci smatraju da je Hvasti udario čvrste temelje na osnovu kojih je njihov biciklizam dosegao najviše svetske vrhove.
Hvasti je i u srpskom biciklizmu ostavio neizbrisiv trag jer su pod njegovom selektorskom palicom stasavali mnogi naši asovi.

Hvasti je karijeru započeo kao omladinac Biciklističkog kluba Mladost Kranj. Godine 1963. kao omladinac je osvojio titulu prvaka Slovenije, osam sezona bio je reprezentativac Jugoslavije, a 1968. osvojio je i titulu prvaka Jugoslavije. 1968, 1971. i 1973. pobedio je u trci za Veliku nagradu Kranja, a ostvario je i više etapnih pobeda na trkama po Jugoslaviji. 1971. osvojio je drugo mesto na Svetskom amaterskom prvenstvu u Engleskoj. Od 1972. do 1987. godine bio je trener Biciklističkog kluba Sava Kranj, koji je pod njegovim rukovodstvom postao vodeći jugoslovenski biciklistički klub sa titulama državnog prvaka u svim uzrasnim kategorijama. Kao selektor reprezentacije Jugoslavije ostvario je pobede na Balkanskim prvenstvima, Mediteranskim igrama, Trci oko Jugoslavije i Trci oko Austrije. 
Na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. reprezentacija SFRJ u sastavu Bruno Bulić, Primož Čerin, Janez Lampić, Bojan Ropret (2:05,55 časova) je ekipno osvojila deveto mesto u trci na 100 km. U individualnoj trci Primož Čerin je osvojio sedmo mesto što je decenijama bio najveći uspeh jugoslovenskog i slovenačkog biciklizma sve do pojave Rogliča, Pogačara i drugova...




Radio je i kao savezni trener reprezentacije Austrije. Od 1992. godine je bio direktor kluba Sava Kranj. Godine 1983. dobio je Bloudkovu plaketu „za takmičarska i trenerska dostignuća u biciklizmu“.



Franc Hvasti je bio redovan posetilac biciklističkih trka u Sloveniji i u poodmaklom dobu.
Počasni je građanin opštine Kranj.
"Hvasti je bio naš učitelj biciklizma i delilac opštih životnih istina. Uveo je interdisciplinarni pristup, korenito promenio metodologiju treninga i sistematizovao i profesionalizovao rad u klubovima i reprezentaciji. Osim toga, godinama je čitavim generacijama obezbeđivao materijal, uslove za ozbiljan rad na svim nivoima. Mnogima nam je na ovaj ili onaj način pomogao i otvorio vrata u svet profesionalnog sporta, na čemu smo mu zahvalni“, rekao je Miroslav Cvjetičanin, još jedan slovenački biciklista i stručni saradnik, nakon objavljivanja knjige, o životu i delu Hvastija "Dva sata istine" (foto) za RTV Slovenije.
Borut Pahor ga je prošle godine odlikovao i državnim ordenom za zasluge.
Biciklistički savez Srbije porodici, Kolesarskoj zvezi Slovenije, prijateljima, poštovaocima Franca Hvastija izražava najdublje saučešće.

BICIKLISTIČKI SPOMENAR Hvasti sa jednom od svojijh najuspešnijih generacija