Protokoli o saradnji četiri Saveza Srbije i Republike Srpske

Biciklisti skinuli granice

U 2014. godini Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Ministarstvo porodice i sporta Republike Srpske potpisalo je protokol o saradnji, a tri godine kasnije, još četiri nova granska saveza pridružili su se realizaciji projekta. Juče na Sajmu sporta Savezi dve države, Biciklistički, Streljački, Karate i Kuglaški uz prisustvo ministra sporta Vanje Udovičića i pomoćnik ministra za sport u Vladi Republike
Srpske Dragana Jaćimovića, su ozvaničili dosadašnju dobru saradnju.
– Želimo da omogućimo napredak sporta, usavršavanje trenera, ali i da unapredimo polje popularizacije sporta kod mladih i školske dece. Konkretno, ovim protokolima će dodatno biti unapređena saradnja i otvorene nove mogućnosti za razvoj ova četiri sporta. To je samo nastavak projekta koji pokazuje dobre rezultate – rekao je ministar
Udovičić.
Pomoćnik ministra Dragan Jaćimović je istakao da je saradnja dve države veoma značajna.
– Imamo mnogo perspektivnih sportista i na Srbiju gledamo kao na starijeg brata koji može da omogući da naši takmičari brže napreduju. Želimo i da unapredimo školski sport. Kroz razmenu sportista, zajedničke pripreme i usavršavanje stručnjaka tražimo put ka napretku.
Pre 12 godina biciklisti su bili prvi koji su skinuli granice. Trka Beograd Banja Luka bukvalno je povezala dve zemlje bez zaustavljanja. A ispred BSS ugovor je potpisao direktor Branko Banović:
– Počeli smo da sarađujemo još 1992, čim se stanje malo smirilo. Ubrzo je i organizovana trka u kojoj nije bilo zaustavljanje na granici a organizovana je zajednička liga i suđenja. Potpisivanje protokola samo je formalnost, jer mi odavno radimo zajedno – rekao je predsednik Biciklističkog Saveza Tihomir Kuvalja.