3. ETAPA 55. TRKE KROZ SRBIJU KRECE IZ VRSCA. TRKA JE KRUZNA U DUZINI OD 138 KM, VOZI SE 14 KRUGOVA PO 9.9 KM. OBLACAN DAN U VRSCU ODAKLE DANAS U 14:00 CASOVA STARTUJE TRECA ETAPA 55. TRKE KROZ SRBIJU.

Tresao se Vršački breg, čak 14 puta usled prolaska karavana 55. međunarodne Trke kroz Srbiju, ali Ivan Savitski uspeo je da sačuva žutu majicu namenjenu lideru u generalnom plasmanu posle žestoke borbe u trećoj etapi. Vozač ruskog nacionalnog tima prešao je liniju cilja posle 140 kilometara kruženja ulicama Vršca kao treći, 17 sekundi za pobednikom Sergeijem Pomošnikovim.

Rus u dresu ekipe Itera Kaćuša domogao se finiša uz Ukrajinca Topčanjuka Artema (Tušnad) sa kojim je bio u begu poslednja tri kruga. Ivan Stević bio je u grupi vozača koja je zakasnila 59 sekundi za slavodobitnikom dana, zauzevši osmo mesto u etapi. Nažalost, time je šanse za završetak trke na podijumu sveo na minimum, pošto je uoči finiša u Beogradu peti u generalnom poretku. Srpski biciklista u dresu kontinentalne ekipe Nankang Dinateka ima zaostatak od 1,02 minuta za vodećim Savitskim.

Hrabrim napadom u poslednja tri kruga i Pomošnikov i Artem izborili su se za mesto na virtuelnom postolju nadmetanja. Sergeia i sunarodnika Ivana deli svega tri sekunde, dok Topčanjuk preti četiri sekunde dalje. U poslednjem krugu, delovalo je čak da će doći do presvlačenja žute majice. Savitski je morao da napusti glavnu grupu i sam se izbori da što više smanji prednost vodećeg dvojca koja je iznosila i preko minuta. Znao je da mora da vodi računa i o bonifikacijama koje sleduju prvoj trojici na cilju (10, 6, 4), a uoči treće etape Pomošnikov je kasnio 26, a Artem 23 sekunde. – Nastaviću da vršim pritisak i poslednjeg dana. Moj cilj je da obučem žutu majicu u Beogradu – komentarisao je Pomošnikov.

Poslednja etapa se vozi 145 kilometara od Vršca do Beograda. Dolazak karavana očekuje se oko 13 časova ispred Doma Narodne skupštine.

Rezultati 3. etape:

1. Sergei Pomošnikov (Rusija, Itera Kaćuša) 3:25,24,

2. Topčanjuk Artem (Ukrajina, Tušnad) u vremenu pobednika,

3. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) +0,17,

4. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija) +0,59,

5. Aleksandar Vahter (Austrija, Tirol),

6. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija),

7. Evgeni Krivošev (Rusija, Itera Kaćuša),

8. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek),

9. Aleksandar Rjabušenko (Belorusija, Belorusija),

10. Mario Šoibl (Austrija, Tirol) isto vreme…

Generalni plasman:

1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 9:37,11, 2. Sergei Pomošnikov (Rusija, Itera Kaćuša) +0,03, 3. Topčanjuk Artem (Ukrajina, Tušnad) +0,04, 4. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija) +0,57, 5. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek) +1,02, 6. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija) +1,03, 7. Aleksandar Vahter (Austrija, Tirol) +1,08, 8. Evgeni Krivošev (Rusija, Itera Kaćuša) +1,09, 9. Mario Šoibl (Austrija Tirol) +1,11, 10. Georgi Georgiev Petrov (Bugarska, Brisaspor) +1,15…

M. Tinjić