2. ETAPA 55. TRKE KROZ SRBIJU KRECE IZ POZAREVCA. TRKA JE KRUZNA U DUZINI OD 140, VOZI SE 7 KRUGOVA PO 20 KM. LEP DAN U POZAREVCU ODAKLE DANAS U 14:00 CASOVA STARTUJE DRUGA ETAPA 55. TRKE KROZ SRBIJU.

BICIKLIZAM RUSU SAVITSKOM POBEDA I U DRUGOJ ETAPI 55. TRKE KROZ SRBIJU Stević na podijumu Jako i brzo od starta i borba za svaku sekundu bonifikacije. Organizatori su se potrudili da 55. međunarodnu Trku kroz Srbiju učine dinamičnom i zanimljivom.

I na kraju druge etape, međutim, vožene 140 kilometara, odnosno sedam krugova oko Požarevca, Najjačim u karavanu pokazao se Ivan Savitski iz ruskog nacionalnog tima. Za još jedan trijumf i potvrdu vođstva u generalnom plasmanu morao je da se izbori u masovnom sprintu. Za malo je samo ponovo prešišao Belorusa Kolju Šumova, nosioca majice za najboljeg mladog vozača. Ipak, i Srbija je drugog dana najznačajnijeg domaćeg biciklističkog nadmetanja imala razlog za slavlje pošto je Ivan Stević zauzeo najniži stepenik etapnog postolja. Ujedno je naš predstavnik koji vozi za srpsko – italijanski kontinentalni tim Nankang Dinatek osvojio i dva boda za UCI rang listu Evropa Tura i kvalifikacionu olimpijsku.

Nikola Kozomara iz CCN Metalca Kvikstep bio je četvrti. Zahvaljujući bonifikacijama na cilju Stević se popeo i na treće mesto u generalnom plasmanu. Za vodećim Savitskim zaostaje 16 sekundi. – Bilo je žestoko od starta. Rusi su kontrolisali sve, pokazavši slabost samo u par navrata, što je bilo nedovoljno da se napadnu. Na kraju u završnici nisam imao najbolju poziciju da se borim za pobedu, ali nije ni treće mesto bilo loše. Ukoliko se sve etape budu završavale grupnim sprintom mislim da će teško biti savladati Savitskog. U tom slučaju i mesto na podijumu konačno ne bi bilo loše – komentarisao je Stević.

Etapu je obeležio sedmočlani beg u kome je bio i Ivanov suvozač iz ekipe Marko Stanković. Na prvom prolaznom cilju je bio treći, a na drugom drugi, što mu je donelo tri sekunde bonifikacije. Stanković je u generalnom plasmanu šesti. Olimpijke bodove konačno osvaja prvih osam. Sledi treća etapa u Vršcu, gde će se kružiti 138 kilometara.

Rezultati 2. etape:

1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 3:08,00,

2. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija),

3. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek),

4. Nikola Kozomara (Srbija, CCN Metalac Kvikstep),

5. Aleksandar Rjabušenko (Belorusija, Belorusija),

6. Sergei Pomošnikov (Rusija, Itera Kaćuša),

7. Aleksandar Aleksev Aleksiev (Bugarska, Brisaspor),

8. Aleksandar Vahter (Austrija, Tirol),

9. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija),

10. Uladzimir Harakhavik (Belorusija, Belorusija) svi u vremenu pobednika…

Generalni plasman:

1. Ivan Savitski (Rusija, Rusija) 6:11,34, 2. Kolja Šumov (Belorusija, Belorusija) +0,11, 3. Ivan Stević (Srbija, Nankang Dinatek) +0,16, 4. Ivan Baljkin (Rusija, Rusija) +0,17, 5. Inalan Redžeš (Turska, Brisaspor) +0,20, 6. Marko Stanković (Srbija, Nankang Dinatek) isto vreme, 7. Aleksandar Vahter (Austrija, Tirol) +0,22, 8. Uladzimir Harakhavik (Belorusija, Belorusija) +0,23, 9. Nikola Kozomara (Srbija, CCN Metalac Kvikstep), 10. Denis Žujkov (Rusija, Itera Kaćuša) isto vreme…M. Tinjić

Čepurin u Požarevcu.

Ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Čepurin bio je visoka zvanica 55. Trke kroz Srbije u Požarevcu. Prisustvovao je ceremoniji proglašenje na kraju druge etape. Brojne okupljene pozdravio je na srpskom jeziku, a lideru trke Rusu Ivanu Savitsovu uručio je žutu majicu