Stojnic 2. u generalnom plasmanu prolaznih ciljeva Đira

Kakav dan za srpski biciklizam!

Veljko Stojnic 2. u generalnom plasmanu prolaznih ciljeva i 2. u generalnom plasmanu najduzeg bega od pocetka trke

Naš reprezentativac Veljko Stojnić je zablistao još jednom na jednoj od najvećih biciklističkih trka na svetu – Điru d Italija!

As iz Sombora, koji vozi za italijanski Koratek Sele Italija tim je ponovo bio u begu i to skoro 180 kilometara, zajedno sa još pet vozača, ali ne samo da je bio na čelu karavana već je pobedio dva prolazna i čak tri brdska cilja!

Vožena je 11. etapa, najduža na ovogodišnjem Điru i odmah posle desetak kilometara deonice duge 219 km ( nezvanično 240 km zbog zatvorene vožnje) u beg je otišlo šest vozača, među kojima i Veljko.Žestoka vožnja, klizav asfalt su bili veliki izazov vozačima, bilo je i težih padova pa je tako Teo Gogenham jedan od favorita, prevezen u bolnicu sanitetom…

Stojnić pobeđuje prolazni cilj ( foto screenshot Eurosport).

U tim uslovima naš Veljko Stojnić, koji je sada osmi u generalnom plasmanu brdskih ciljeva je blistao, kontrolisao svoju grupu i nanizao istorijske pobede za srpski biciklizam.

Na 40 km od cilja izdvojili su se belgijski biciklista Rex Laurenz i Veljko Stojnić koji su uspevali da održe prednost oko minuta nad glavnom grupom

Glavna grupa je pojačala tempo, na 25 km prednost je pala na oko 40 sekundi.

Na 21 kilometru prednost se istopila na 31 sekundu i postalo je jasno da su velike ekipe bile rešene da ne dozvole dvojici vozača u begu da prvi prođu ciljem.

Belgijanac je na 19 km uspeo da ostavi iza sebe Veljka, grupa dostiže Stojnića i daje se u poteru za Laurenzom Rexom koji je pojačao tempo i na 15 km do cilja je imao 22 sekunde prednosti.Na deset kilometara 20 sekundi. Rex je na Parizu – Rube ove godine bio deveti, što dokazuje da mu odgovaraju mamutske deonice. Glavna grupa se polako pripremala za sprint i na pet kilometara je prednost pala na par sekundi i posle 210 km u begu Rex Laurenz je stao…

Timovi su zaizimali pozicije za sprint, bilo je nekoliko napada, ali bezuspešnih.

U sprintu je odlučio foto finiš i Paskal Akerman Nemac iz tima Emirata je slavio ispred Džonatana Milana. – 5:09,02 časova!

Sve čestitke svim učesnicima i naravno našem Veljku Stojniću.