NEMANJA VAJS ČLAN PROGRAMSKE KOMISIJE ZA MTB O PLANOVIMA:

Glavna meta- norme za Tokio
Koliko se pomno prate trke i forma reprezentativaca Srbije na drumu, a sezona jeste u
punom jeku, ništa manje nije živo ni na sceni MTB (planinskog) biciklizma. Odrađene
su pripreme i organizovan je kamp pod dirigentskom palicom Nemanje Vajsa, člana
programske komisije za ovu klasu a testirani su svi mlađi potencijalni kandidati za
reprezentaciju.
Ipak, mnogo značajnije za Srbiju, koja je na Igrama u Riju 2016. godine imala po prvi put
predstavnika Jovanu Crnogorac, a koja je zemlji donela bodove i potrebno mesto u 17
odabranih – da je lista nacija koje će da se takmiče u Tokiju 2020. godine proširena na
21! Takođe, došlo je i do nekih promena vezanih za same kvalifikacije.
O svemu tome Nemanja Vajs je komentarisao:
– Pre dva dana je izašla norma za Tokio i ima izmena u kvalifikacionom sistemu u odnosu na Rio. Borba za norme startuje 28. maja ove godine i traje do 29. maja 2020.
Ranije je bilo da ide 17 najboljih nacija, a sada je prošireno na 21. Takođe i sistem bodovanja je pretrpeo neka pomeranja – započeo je razgovor Vajs.
Na pitanje o broju mesta dakle cifri od 38 tj. 37 i tu matematiku je selektor do tančina razjasnio:
– Bilo je pravilo da bude 38 mesta odnosno 37 u startu jer to jedno pripada domaćinu.
Potom tri mesta su univerzalna, jedno ide Australiji, jedno Aziji, jedno Africi.
Dolazimo do brojke od 34. Dva mesta idu najbolje rangiranoj naciji na Svetskom
prvenstvu 2019. u eliti, ali samo za one koje već nemaju normu i isto tako, kao dve iz elite, dve norme za mlađe seniorke- do 23 godine. Samim tim daje se šansa ako je neko stvarno dobar a nije u najjačem rangu da putuje na Igre. Prevedeno, to je taj rebus 17 za 37 odnosno praktično 30 mesta.
Šta to konkretno znači za Srbiju, za naše vozače?
– Generalno, trebalo bi da bude lakše nego za Rio, s obzirom da sada imamo Jovanu Crnogorac, Teodoru Savić Popović i Ivanu Kostić. U dogovoru sa programskom komisijom i predsednikom Saveza Brankom Banovićem krenućemo odmah od 1. juna i da cele ove godine radimo sve u okviru norme. Da nemamo toliko bogat program ali da budu planski birane trke i da na taj način prikupljamo što više bodova.
Ove sezone kvalifikacione UCI trke voziće se i u Srbiji i to ne mali broj?
– Ono što je dobro je da u Srbiji imamo šest UCI trka, tri Novom Sadu, jednu u Crnoj Travi i dve u Ivanjici. To umnogome smanjuje troškove a vozi se za potrebne norme.
Očekujemo veći broj bodova na domaćem terenu. Svakako, ono što nama komplikuje priču
u odnosu kada smo radili normu za Rio je da sada ima mnogo višpe nacija koje imaju mlade bicikliste koji i te kako figuriraju u normama, jedna Austrija, Češka, Velika Britanija, Holandija. To su sve nacije koje su bile daleko iza nas u borbi za Igre u Brazilu. Jako su kvalitetne, ne smemo da se opuštamo i samo kvalitetnim radom i dobrom strategijom možemo da obezbedimo normu za Tokio – zaključio je Nemanja Vajs.
KAMPOVI U ROK SLUŽBI MLADIH
Sve više se radi na uključivanju i mlađih reprezentaivaca u rad:
– Što se tiče ostalih, imaćemo tri kampa za mlađe kategorije, jedan će da bude oko 1. maja kada je rasput, drugi neposredno pred odlazak na Balkanijadu u Rumuniju, 14. jula, a o trećem kampu ćemo u toku sezone. Plan za prvi je da bude Kragujevcu baš zato što 5. maja vozimo trku u tom gradu, drugi kamp u Crnoj Travi, uslovi su dobri, spajamo sa UCI trkom na istom mestu…Generalno, glavni cilj za mlađe jeste Balkanski šampionat u Rumuniji 14. jula, vozi se i trka u Novom Sadu 1. jula na Tvrđavi na kojoj će da voze i elit i juniori koji će takođe imati mogućnost da se trkaju za UCI bodove i to u svojoj zemlji – apostrofirao je Vajs.

       

About The Author

bss

Leave A Comment

Najnoviji članci

 
PRVI DAN DRZAVNOG PRVENSTVA U ERDEVIKU
Veljko Stojnic ovekivano najbolji na hronometru Veljko Stojnic (19), imao je najbolje vreme na voznji hronometra prvog dana Drzavnog prvenstva u Erdeviku. Vozac S tima iz Sombora sat je zaustavio na 37:49,22. Ujedno, ovom pobedom, Veljko je proslogodisnji trijumf u juniorkoj kategoriji sada samo pretocio ali u konkurenciji seniora. Drugo vreme imao je Ognjen Ilic,
DRZAVNI SAMPIONAT U KLASI DRUMASA STARTUJE SUTRA U ERDEVIKU VOZNJOM HRONOMETRA
Bespostedna borba za krunu Prvenstvo Srbije startuje danas i to voznjom hronometra u Erdeviku, dok ce u nedelju, 24. juna najbolji vozaci na drum. I ove godine, vec tradicionalno, borba za bodove je na autodromu Beranovac kraj Kraljeva. Organizatori Biciklisticki savez Srbije i BK Sid vec su spremni za taj prvi dan i voznju hronometra. Start je u
SELEKCIJA SRBIJE 25. JUNA PUTUJE NA MEDITERANSKE IGRE U TARAGONI (OD 22. JUNA DO 1. JULA)
Stevic: Selekcija ima veliki motiv Drzavno prvenstvo za vikend 22. i 24. juna, na startu u Beranovcu bice Dusan Rajovic, Veljko Stojnic, Dusan Kalaba i Jelena Eric. I upravo ce ovaj kvartet samo dan kasnije biti u avionu na putu za Taragonu. Mediteranske igre za koje su oni odabrani bice izazov ali i motiv za Orlove,
JELENA ERIC IZ ENGLESKE PRAVAC U SRBIJU
Beranovac- Taragona, zelja je ista dobar rezultat, majica, medalja… Najbolja srpska drumasica, reprezentativka Srbije Jelena Eric, vratila se na kratko u Srbiju, posle sjajne sezone u majici americkog Silensa. Osvojila je Ericeva pre nekoliko dana dva puta prvo mesto u mladjim seniorkama na trci u Velikoj Britaniji. U ukupnom plasmanu, imala je 11. i 21.
U SUSRET PRVENSTVU SRBIJE
Sat otkucava u Erdeviku i Beranovcu Drzavno prvenstvo Srbije zakazano je za 22. jun hronometar i to u Erdeviku, dok ce u nedelju, 24. juna najbolji vozaci na drum. I ove godine, vec tradicionalno, borba za bodove je na autodromu Beranovac kraj Kraljeva. Organizatori Biciklisticki savez Srbije i BK Sid vec su spremni za taj
KUP SRBIJE I UCI XCO C2 TRKA 
Nedelja 1. jul rezervisana za Petrovaradin Kup Srbije – Petrovaradin Fortres MTB Kup i UCI XCO C2 trka vozice se u nedelju, 1. jula na Petrovaradinu. Domacin i organizator je Biciklisticki savez Srbije i BK Novi Sad. Staza je kruzna, krug je duzine 4,2 kilometra, trka se vozi po pravilniku UCI i Kupa Srbije i

STATISTIKA BSS

 

Vreme u Beogradu

 
Beograd
17°
clear sky
humidity: 55%
wind: 2m/s NNE
H 16 • L 14
22°
Mon
22°
Tue
24°
Wed
18°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

Biciklistički Savez Srbije

 

Adresa

Terazije 35,
11000 Beograd, SRBIJA

Plugin created by StressFree Sites