NA TRCI KROZ SRBIJU I SUDIJE SU OSVETLALE OBRAZ SRPSKOG BICIKLIZMA

Na ovogodišnjoj 58. Međunarodnoj biciklističkoj trci „Kroz Srbiju 2018.“ koja je održana  od 08. do 10. juna 2018. godine naš tim sudija bio je na visini svog zadatka.

Na stazi ukupne dužine od 429 kilometara, koji su bili podeljeni u tri etape, takmičilo se ukupno 132 takmičara iz 25 ekipa iz 18 evropskih zemalja. Sudijskim kolegijom je predsedavala Nevenka Sreš, međunarodni sudija iz Slovenije, a pomoć su joj pružali njen asistent Marko Živanović, kao i Nebojša Popov, Attila Bartol, Snežana Vulović, Zoran Čubra, Nebojša Rajčić i Dimitrije Žarković Đolai. Oni su zajedničkim snagama obezbedili da sportski aspekt takmičenja protekne u najboljem mogućem redu.

Od prvog dana, predvođeni Nevenkom Sreš, harizmatičnom koleginicom iz Slovenije, domaće sudije su svoj posao obavile na visokom nivou, počevši od kontrole licenci i podele startnih brojeva dan pre trke, pa sve do praćenja regularnosti i evidentiranja takmičara na liniji cilja prve etape u Mionici. Nakon toga su usledili izazovi početkom druge etape kada su takmičari vozili preko planine Rudnik ka cilju u Požarevcu, a maksimalno su bili fokusirani i tokom treće i ujedno i poslednje etape, od Kostolca do cilja trke na vrhu Avale.

Sudijski kolegijum posebnu zahvalnost duguje Nebojši Popovu, dugododišnjem biciklističkom radniku  i najiskusnijem članu ovogodišnjeg kolegijuma, koji je na ovogodišnjem izdanju „Trke kroz Srbiju“ proslavio 50 godina suđenja biciklističkih trka i ujedno najavio da je ova trka predstavljala njegov oproštaj od suđenja biciklističkih trka.

Sa druge strane, treba istaći i sudiju volontera Dimitrija Žarković-Đolaija, koji se na svojoj prvoj trci u ulozi sudije odlično snašao i pokazao da se na njega, zajedno sa ostalim mladim sudijama, može ozbiljno računati u predstojećem procesu podmlađivanja sudijskog kadra u Srbiji.

Na kraju, ovogodišnje izdanje „Trke kroz Srbiju“ ne bi bilo isto da sudije iz Srbije nisu uzele svoje učešće u različitim sektorima organizacije trke i svojim znanjem, iskustvom i proaktivnošću doprinele da trka protekne na visokom nivou. Ranko Marić u ulozi šefa protokola, Aleksandra Vantović i Marija Nikolić zadužene za kancelariju trke, Dušan i Slobodan Gojić u funkciji neutralne tehničke podrške, Aleksandar Španović u ulozi tehničke podrške vezane za bezbednost takmičara na stazi, Zoran Jelić zadužen za komunikaciju sa policijom, Lazar Dimitrijević i Dušan Stojčević kao vozači sudija i Tamara Simić u ulozi podrške sektoru protokola, na najbolji način su pokazali posvećenost i podršku sudijskog kadra razvoju biciklizma u Srbiji.